7 augustus 2023

Vroegschoolse educatie en de inzet van pedagogisch medewerkers via kinderopvanginstellingen: btw in rekening brengen?

Btw voor de onderwijsinstelling

De situatie kan zich voordoen dat pedagogisch medewerkers van kinderopvanginstellingen worden ingezet op scholen. Dat gebeurt in het kader van vroegschoolse educatie. De Belastingdienst stelt zich dan al snel op het standpunt dat er sprake is van btw-belaste prestaties. Deze btw werkt kostprijsverhogend uit voor de onderwijsinstelling. De vraag is echter of de kinderopvanginstelling geen beroep kan doen op een btw-vrijstelling. Gedacht kan worden aan de btw-onderwijsvrijstelling. Of anders: dat deze prestaties op verzoek bij beschikking worden aangemerkt als prestaties van sociaal-culturele aard.

Geen btw-heffing

Voor één van onze klanten, een kinderopvangstelling, voeren wij overleg met de Belastingdienst. Dat vindt plaats op centraal landelijk niveau om te bezien of buiten de btw-heffing kan worden gebleven. Want daarmee kan een aanzienlijke btw-besparing worden gerealiseerd!

Ons advies

Maakt uw onderwijsinstelling gebruik van pedagogisch medewerkers binnen de vroegschoolse educatie? En krijgt u daarvoor btw in rekening gebracht? Bekijk dan in overleg met de kinderopvanginstelling welke mogelijkheden er zijn om btw te besparen. Met uw vragen kunt u bij ons terecht.

Arjan Van Der Bok

Neem vrijblijvend contact op met Arjan van der Bok. Arjan heeft als fiscalist de focus op de onderwijssector en daarin veel expertise opgebouwd. U kunt hem ook bereiken via 0343-415940.

Meer nieuwsitems