26 januari 2021

Om ons heen zien we steeds meer onderwijsinstellingen die een nauwe samenwerking aangaan met een kinderopvang. De gezamenlijke organisatie presenteert zich dan als een integraal kindcentrum (IKC) waar kinderen van 0 tot 13 jaar zich langs één doorgaande ontwikkellijn opgroeien. In 2019 profileerde al bijna een kwart van de scholen met kinderopvang zich als een IKC. Dit is een stijging van tien procent ten opzichte van 2016, zo blijkt uit een onderzoek van Oberon. Uit een peiling van de PO-Raad bleek dat circa tachtig procent van de schoolbesturen plannen heeft om een IKC te starten.

Samenwerking

Het doel van een samenwerking tussen een onderwijsinstelling en een kinderopvang bestaat uit twee delen. Enerzijds wordt door de samenwerking een doorgaande leerlijn gerealiseerd. Anderzijds zorgt een betere samenwerking voor het verminderen van personeelstekorten en een lagere werkdruk.

Wet- en regelgeving

Schoolbesturen geven echter aan dat de wet- en regelgeving in de weg staat om een nauwe samenwerking met een kinderopvang aan te gaan en zodoende een IKC te vormen. Uit de peiling van de PO-Raad blijkt dat 47% van de schoolbesturen (nog) niet voor een IKC kiest vanwege de beperkingen van de huidige wet- en regelgeving. 71% geeft zelfs aan het onmogelijk te vinden om een samenwerking aan te gaan.

Drie aandachtspunten

Bij samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang komt dus heel wat kijken. Wij informeren u graag in de vorm van een drieluik. Daarom publiceren wij achtereenvolgens drie artikelen over de belangrijkste aandachtspunten. De artikelen behandelen

  1. samenwerkingsvormen
  2. organisatorische aandachtspunten
  3. fiscale aandachtspunten

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@vanreeaccountants.nl of bel
0343-415940

Deel 1 Samenwerkingsvormen

Om een IKC te realiseren is bestuurlijke samenwerking een must. Maar welke samenwerkingsvormen zijn er? En wat is de beste samenwerkingsvorm voor uw organisatie? In dit artikel gaan wij dieper in op de mogelijke vormen van bestuurlijke samenwerking.

Er bestaan verschillende samenwerkingsvormen. De meest voorkomende zijn: de privaatrechtelijke samenwerkingsovereenkomst, de personele unie, de holdingstructuur en de bestuurlijke of juridische fusie. De mate van samenwerking bepaalt over het algemeen ook de gekozen samenwerkingsvorm. We zullen de verschillende samenwerkingsvormen hierna kort behandelen.

Samenwerkingsovereenkomsten

De privaatrechtelijke samenwerkingsovereenkomst vormt vaak de fundering voor verdergaande samenwerking, maar een IKC met uitsluitend een samenwerkingsovereenkomst als basis voor de samenwerking ligt niet voor de hand. Een vorm die een stap verder gaat is de personele unie, waarbij een juridische verbinding ontstaat tussen de rechtspersonen voor onderwijs en kinderdagverblijf. In dat geval maken een of meerdere bestuurders van de ene rechtspersoon ook deel uit van het bestuur of toezichthoudend orgaan van de andere rechtspersoon. Zo kan het beleid onderling afgestemd of zelfs geharmoniseerd worden.

Holdingstructuur

Nog een stap verder gaat een holdingstructuur. Daarbij is er een nog verdere integratie van bestuur en toezichthoudend orgaan tussen de twee organisaties. In dit geval wordt een afzonderlijke rechtspersoon opgericht die als holdingmaatschappij het beleid bepaalt van de onderliggende rechtspersonen voor onderwijs en kinderdagverblijf. Er is daarbij sprake van één bestuur en één toezichthoudend orgaan die toezien op het reilen en zeilen van de holdingmaatschappij en daardoor ook van beide onderliggende organisaties.

Bestuurlijke of juridische fusie

De laatste samenwerkingsvorm die we in dit artikel behandelen is de bestuurlijke of juridische fusie. De bestuurlijke fusie lijkt op de (volledige) personele unie. Hierbij blijven beide rechtspersonen bestaan maar bestaat het bestuur en toezichthoudend orgaan van beide rechtspersonen uit dezelfde personen. Bij de juridische fusie daarentegen wordt er uiteindelijk één rechtspersoon gevormd met één bestuur en raad van toezicht. Dit is de meest verregaande vorm van samenwerking.

Ons aanbod

We hebben in dit artikel kort stil gestaan bij de mogelijke samenwerkingsvormen tussen onderwijsinstellingen en IKC. Wilt u meer weten over de beste samenwerkingsvorm voor uw organisatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van de specialisten van Van Ree. Onze accountants vertellen u graag alles over de governance structuur die past bij uw organisatie. Onze collega’s van Van Ree Finance Consultants schuiven graag aan met hun kennis van de juridische kant van fusies, overnames en samenwerkingen.

Meer nieuwsitems