5 februari 2021

Om ons heen zien we steeds meer onderwijsinstellingen die een nauwe samenwerking aangaan met een kinderopvang. De gezamenlijke organisatie presenteert zich dan als een integraal kindcentrum (IKC) waar kinderen van 0 tot 13 jaar zich langs één doorgaande ontwikkellijn opgroeien. In 2019 profileerde al bijna een kwart van de scholen met kinderopvang zich als een IKC. Dit is een stijging van tien procent ten opzichte van 2016, zo blijkt uit een onderzoek van Obreon. Uit een peiling van de PO-Raad bleek dat circa tachtig procent van de schoolbesturen plannen heeft om een IKC te starten.

Samenwerking

Het doel van een samenwerking tussen een onderwijsinstelling en een kinderopvang bestaat uit twee delen. Enerzijds wordt door de samenwerking een doorgaande leerlijn gerealiseerd. Anderzijds zorgt een betere samenwerking voor het verminderen van personeelstekorten en een lagere werkdruk.

Wet- en regelgeving

Schoolbesturen geven echter aan dat de wet- en regelgeving in de weg staat om een nauwe samenwerking met een kinderopvang aan te gaan en zodoende een IKC te vormen. Uit de peiling van de PO-Raad blijkt dat 47% van de schoolbesturen (nog) niet voor een IKC kiest vanwege de beperkingen van de huidige wet- en regelgeving. 71% geeft zelfs aan het onmogelijk te vinden om een samenwerking aan te gaan.

Drie aandachtspunten

Bij samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang komt dus heel wat kijken. Wij informeren u graag in de vorm van een drieluik. Daarom publiceren wij achtereenvolgens drie artikelen over de belangrijkste aandachtspunten. De artikelen behandelen

  1. samenwerkingsvormen
  2. organisatorische aandachtspunten
  3. fiscale aandachtspunten

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@vanreeaccountants.nl of bel
0343-415940

Deel 2 Organisatorische aandachtspunten

Mogelijk heeft u de keuze gemaakt om een IKC te starten en vraagt u zich af wat de organisatorische aandachtspunten hierbij zijn. In dit artikel zullen wij nader ingaan op de organisatorische aandachtspunten.

Bij het kiezen van de juiste samenwerkingsvorm ligt het voor de hand eerst consensus te bereiken over de mate van onderlinge samenwerking die beoogd wordt. Bij het realiseren van een IKC zal een vorm van bestuurlijke samenwerking onontkoombaar zijn. Dit bevordert immers een centraal beleid, wat cruciaal is bij het creëren van een doorgaande leerlijn.

Bestuurlijk niveau

Op bestuurlijk niveau is deze samenwerking eenvoudig te realiseren. Een gang naar de notaris waarbij statuten aangepast worden of een nieuwe rechtspersoon opgericht wordt, is eigenlijk de enige juridische vereiste. Een aandachtspunt daarbij is de aansprakelijkheid van het bestuur en het toezichthoudend orgaan.

Door bestuurlijke samenwerking in de vorm van een personele unie blijft sprake van autonome rechtspersonen die zelfstandig deelnemen in het rechtsverkeer. Zij zijn in beginsel aansprakelijk voor hun eigen rechtshandelingen. Bij verdergaande vormen zoals een holdingstructuur of een fusie ligt deze aansprakelijkheid bij het voltallige bestuur en toezichthoudend orgaan.

Verschillen in wet- en regelgeving

Een veelgehoorde drempel voor het vormen van een IKC is de verschillende wet- en regelgeving tussen onderwijs en kinderdagverblijf. De fundering voor het (basis)onderwijs is verankerd in de Wet op het Primair Onderwijs en die voor de kinderopvang in de Wet Kinderopvang. Personeel in het onderwijs valt onder de cao Primair Onderwijs, personeel werkzaam in de kinderopvang valt onder de cao kinderopvang.

Onderwijsinstellingen worden bekostigd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, terwijl de kinderopvang wordt gefinancierd door middel van ouderbijdragen, kinderopvangtoeslag en gemeentelijke subsidie.  Om deze redenen en ten behoeve van het afleggen van verantwoording aan de verschillende subsidieverstrekkers ligt het voor de hand aparte rechtsvormen aan te houden. Dit hoeft echter een (vergaande)samenwerking niet in de weg te staan.

Inrichting administratie

Een belangrijke voorwaarde is dat de administratie en jaarrekening gesegmenteerd is ingericht. Dit is onder meer van belang voor het scheiden van de publieke en private geldstromen. Voor de toepassing van de cao moet u bij een fusie zo duidelijk mogelijk (laten) omschrijven en vastleggen welke werknemers onder welke cao vallen. Dit geldt voornamelijk bij personeel wat voor zowel onderwijs als kinderopvang werkzaam is.

Kansen voor kinderopvang en onderwijsinstellingen

Hiervoor hebben we enkele organisatorische uitdagingen beschreven die voortkomen uit de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en kinderopvang. Maar er zijn zeker ook voordelen en kansen te benoemen. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijk strategisch beleid, integratie van ondersteunende diensten, gezamenlijk contractmanagement of het onderling uitlenen van medewerkers bij krapte.

Ons aanbod

We hebben in dit tweede deel kort stil gestaan bij de organisatorische aandachtspunten bij het vormen van een IKC. Wilt u meer weten over een daadwerkelijke samenwerking voor uw organisatie, waarbij deze aandachtspunten komen kijken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van de specialisten van Van Ree. Onze accountants vertellen u graag alles over de organisatorische aandachtspunten voor uw organisatie.

Meer nieuwsitems