7 augustus 2023

Betaalt uw onderwijsinstelling of Samenwerkingsverband onnodig btw?

Wat met onderwijs heeft te maken is daarmee nog niet automatisch vrijgesteld van btw-heffing!

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het in opdracht van studenten nakijken van scripties niet is vrijgesteld op grond van de btw-onderwijsvrijstelling. De rechtbank overweegt meer in het algemeen dat voor het geven van onderwijs essentieel is dat kennis en/of vaardigheden worden overgedragen. Ook is in deze zaak de interactie tussen de editor en student zeer minimaal. Een beroep van belanghebbende op het btw-onderwijsbesluit is ook gestrand.

Onnodig btw betalen

Alles overwegende naar wij menen in deze casus een terechte uitspraak. Maar let op: tegelijkertijd komen wij situaties tegen waarbij onderwijsinstellingen of Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs onnodig btw betalen over door hun afgenomen onderwijsprestaties. Bijvoorbeeld als die verricht worden door een BV. Soms gaat dat om tonnen aan btw en werkt de btw kostprijsverhogend uit terwijl een beroep op de btw-onderwijsvrijstelling wel is gerechtvaardigd. Het enkele feit dat een BV de onderwijsprestaties verricht sluit toepassing van de btw-onderwijsvrijstelling niet uit.

Btw besparen

Gebaseerd op praktijkcases is ons advies: beoordeel de btw-gevolgen voorafgaand aan het ondertekenen van een overeenkomst. Dat kan u de nodige btw besparen! Wij zijn u daarbij graag van dienst.

Arjan Van Der Bok

Neem vrijblijvend contact op met Arjan van der Bok. Arjan heeft als fiscalist de focus op de onderwijssector en daarin veel expertise opgebouwd. U kunt hem ook bereiken via 0343-415940.

Meer nieuwsitems