4 november 2019

Heeft u nog een pensioen in eigen beheer? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. Want als u van dat pensioen af wil, dan moet dat op 31 december 2019 geregeld zijn!

Pensioen in eigen beheer

Pensioen opbouwen in eigen beheer: het is ooit begonnen als aantrekkelijke fiscale besparingsmogelijkheid. Maar dat is het allang niet meer. De nadelen zijn zo groot geworden, dat de overheid er een eind aan heeft gemaakt. Sinds juli 2017 mag er geen pensioen in eigen beheer meer worden opgebouwd.

Tot en met 31 december 2019 kunt u nog van uw pensioen in eigen beheer af. Er zijn twee opties:

  • afkopen;
  • omzetten in een oudedagsverplichting.

Maakt u geen keuze dan wordt het pensioen in eigen beheer automatisch voortgezet.

Afkoop

Tot en met 31 december kan het pensioen in eigen beheer afgekocht worden. Dat houdt in dat de fiscale waarde van de pensioenvoorziening ineens als pensioen wordt uitgekeerd. Daarover moet loon- en inkomstenbelasting worden afgerekend. Er geldt echter een belastingkorting van 19,5%. Stel dat u een pensioenvoorziening heeft van € 100.000, dan mag u € 19.500 belastingvrij afkopen. Over het restant van € 80.500 moet loon-/ inkomstenbelasting afgedragen worden.

Omzetten in een oudedagsverplichting (ODV)

U kunt uw pensioen ook omzetten in een ODV. De ODV is een lijfrenteachtige oudedagsvoorziening in eigen beheer. Deze heeft echter niet de nadelen van het pensioen in eigen beheer. Omzetting moet uiterlijk op 31 december gebeurd zijn. De omzetting wordt gebaseerd op de fiscale waarde van de pensioenvoorziening.

Premievrije voortzetting van het pensioen

Het pensioen mag ook premievrij in stand blijven. U moet in uw BV voldoende dekking aanhouden om de levenslange uitkering van het pensioen te waarborgen. Wegens de zeer lage rentestanden gaat het dan al snel om heel grote bedragen. Zolang er sprake is van onderdekking mag u geen dividend uitkeren. Daarnaast zijn er nog tal van andere nadelen. Zo loopt de BV het risico om in de uitkeringsfase van het pensioen structureel verliesgevend te worden. Door het ontbreken van positieve resultaten kunnen die verliezen niet meer fiscaal gecompenseerd worden. De pensioenuitkeringen blijven echter altijd belast.

Tijd voor actie!!

Nogmaals: tijd voor actie! Heeft u nog niet over uw pensioen in eigen beheer nagedacht? Maak dan snel een afspraak om uw pensioensituatie door te spreken. Houdt er rekening mee dat het regelen van de afkoop of omzetting van uw pensioen de nodige tijd kost. Wacht dus niet, maar maak die afspraak. Het kan zomaar te laat zijn.

B.W. (Wim) Boerman RB REP

B.W. (Wim) Boerman RB REP
Juridisch adviseur/belasting- adviseur
wboerman@vanreefc.nl
0343 – 415 940

Meer nieuwsitems