Hoewel we als accountants bij de controles van jaarrekeningen voor een deel terugkijken in de tijd, kijken wij bij Van Ree Accountants juist ook vooruit! Met veel plezier nemen we daarom deel van het Programma Samen Verantwoorden. Hiermee blijven we vooroplopen in alle ontwikkelingen voor de sector onderwijs.
Het programma Samen Verantwoorden is een samenwerking van OCW en DUO met alle ketenpartners in het onderwijs met als doel om de verantwoordingsstroom vanaf 2027 volledig digitaal te laten verlopen. Omdat verantwoorden geen eenzijdig proces van de leveranciers van de verantwoording is, maar een wisselwerking tussen vragers van verantwoording en de partijen die verantwoording moeten afleggen, worden alle partijen in het programma samen gebracht. Van overheid tot onderwijsinstellingen en van sectororganisaties tot accountants. Vanuit het programma wordt 4 keer per jaar een Ketendag georganiseerd.
Het programma is opgedeeld in drie werkgroepen:
Deze werkgroep houdt zich bezig het technische deel van digitaal verantwoorden. Hierbij worden contacten gelegd met DUO, sofwareleveranciers, administratiekantoren, onderwijsinstellingen en accountantskantoren om te bepalen wat de stand van zaken is op het gebied van digitale verantwoordingen en welke stappen eventueel nog gezet moeten worden. Op dit moment worden daarom met de verschillende partijen in de verantwoordingsketen ‘proofs of concept’ gedraaid om te kijken of de digitale aanlevering van gegevens mogelijk is.
De werkgroep duurzaamheid houdt zich bezig met de vertaling van de duurzaamheidsverslaggeving zoals die geldt voor grote bedrijven naar de bestuursverslagen van onderwijsinstellingen. Hoewel de verantwoording op grond van de huidige CSRD-richtlijnen vrijwillig kan worden toegepast, vindt de onderwijssector dit een belangrijk onderwerp. In januari 2025 wordt daarom een praktische handreiking gepubliceerd die behulpzaam is bij het opstellen van een duurzaamheidsverslag. Binnen de handreiking worden specifieke punten per onderwijssector benoemd.
De werkgroep toekomst bereid de agenda van de Ketendagen vol, maar kijkt uiteraard ook vooruit. In het ideale scenario zou dit een werkgroep met een min of meer permanent karakter kunnen worden die meedenkt, reflecteert en adviseert bij het opstellen van de vragen die door overheden aan de onderwijsinstellingen gesteld worden op het gebied van verantwoording.
Namens Van Ree Accountants neemt Gerlof de Jong deel aan de werkgroepen Duurzaamheid en Toekomst. Daarnaast wordt op dit moment, in samenwerking met OCW en DUO een proof of concept voorbereid om vast te stellen of er nog technische beperkingen zijn om digitale assurance af te geven bij de jaarrekeningen die door onze klanten worden opgesteld. Gerlof schreef op verzoek van OCW een testimonial voor het Programma Samen Verantwoorden. Zijn verhaal leest u hier!
Wij houden u via deze website op de hoogte van de ontwikkelingen.
Digitaal Veilig Onderwijs Het programma Digitaal Veilig Onderwijs is een initiatief van vijf organisaties. Zij werken samen om onderwijsinstellingen te helpen bij het verbeteren van hun digitale veiligheid. Het doel
Naar aanleiding van signalen uit het onderwijsveld en de politiek over groeiende administratieve lasten rondom de verslaggeving, wordt het ‘compact bestuursverslag’ geïntroduceerd in de RJO (art. 3a). Hiermee is volgens
In maart 2025 is de nieuwe Regeling Jaarverslaggeving Onderwijs (RJO) gepubliceerd. Een van de wijzigingen in de RJO is dat het bestuur zich in het bestuursverslag moet verantwoorden over de