18 februari 2025

De staatssecretaris van OCW heeft het wetsvoorstel ‘gerichte bekostiging’ ter internetconsultatie aangeboden: Wetsvoorstel Gerichte Bekostiging Versie Internetconsultatie. Het is de bedoeling dat de wet met ingang van 2027 van kracht wordt.

Doel van de wet gerichte bekostiging

Het doel van de wet is om meer zicht en grip te krijgen op de besteding van middelen van specifieke rijksvergoedingen.  De aanleiding voor dit wetsvoorstel is de onvrede bij de Tweede Kamer en bepaalde maatschappelijke organisaties over de inzet van extra middelen die voor specifieke doelen ter beschikking worden gesteld. De gedachte leeft dat deze middelen onvoldoende in de klas zouden belanden.

Subsidie Verbetering Basisvaardigheden

Een voorbeeld dat genoemd wordt betreft de subsidie voor Verbetering Basisvaardigheden. Gerichte bekostiging zou een middel kunnen zijn om hier meer grip op te krijgen.  De gerichte bekostiging kan later ook gebruikt worden om een verbetering op andere doelen na te streven. Het ministerie stelt dat het daarbij wel van belang is om het instrument beperkt in te zetten zodat het ook effectief blijft. Met gerichte bekostiging wordt ook beoogd om een bijdrage te leveren aan de ambitie uit het regeerprogramma om te stoppen met de wildgroei aan subsidies en deze om te zetten in solide en structurele financiering.

Duurzame verbetering in het onderwijs

De gerichte bekostiging zal vooral ingezet worden om duurzame verbeteringen in het onderwijs tot stand te brengen of te verbeteren. Daarnaast kan het middel van gerichte bekostiging ook in spoedsituaties ingezet worden. Bij dit laatste kunt u denken aan de NPO-vergoedingen die tijdens de coronapandemie ter beschikking gesteld werden.

Verplichtingen vanuit het ministerie van OCW

Met gerichte bekostiging is het voor het ministerie mogelijk om drie soorten verplichtingen te stellen:

  1. Bestedingsverplichtingen:
  2. Verplichtingen aan de activiteit, zoals bijvoorbeeld het maken van een plan van aanpak en een activiteitenverslag.
  3. Informatieverplichtingen, zoals bijvoorbeeld kennisdeling.

Na de invoering van de gerichte bekostiging onderscheidt het ministerie van OCW vier vormen van financieringsinstrumenten, met ieder hun eigen doel en sturingsmechanisme:

 

Het wetsvoorstel geeft de minister veel vrijheid in het stellen van voorwaarden en de wijze waarop gestuurd gaat worden met de gerichte bekostiging. Ook de verantwoordingsplicht kan verschillen. Als er alleen informatieverplichtingen gesteld worden, dan zullen de administratieve lasten meevallen. Als er echter ook bestedingsverplichtingen aan de bekostiging gekoppeld worden, kunnen de administratieve lasten fors toenemen. Ditzelfde geldt voor de controlelast voor de accountants. Het is nog afwachten hoe vaak het middel van gerichte bekostiging ingezet gaat worden en voor welke variant qua verplichtingen dan gekozen wordt.

Hoe gaat het verder?

De internetconsultatie loopt tot 20 februari 2025. Wij houden u via deze website op de hoogte. Ook delen wij updates via onze nieuwsbrieven. Heeft u vragen? Bel gerust, onze negen vestigingen zijn bereikbaar via 0343-415940.

Meer nieuwsitems