29 januari 2025

Op 29 januari 2025 is het langverwachte wetsvoorstel ‘planmatige en doelmatige aanpak onderwijshuisvesting’ ter behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd.  De basis voor dit wetsvoorstel is gelegd in 2016. De PO-Raad, de VO-Raad en de VNG stuurden toen een gezamenlijk huisvestingsvoorstel naar de toenmalige minister.

Samenvatting wetsvoorstel onderwijs huisvesting

Enkele belangrijke zaken die in dit wetsvoorstel geregeld worden zijn:

  • Het Integraal huisvestingsplan (IHP) wordt wettelijk verankerd als verantwoordelijkheid van de gemeente. Het moet een overzicht geven van de staat van álle schoolgebouwen en de geraamde investeringsbedragen voor een periode van vier jaar, plus een doorkijk van de 12 jaar erna.
  • Schoolbesturen zijn verplicht eens in de vier jaar een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) op te stellen en dit plan met de gemeente te delen ten behoeve van het IHP.
  • Levensduur verlengende renovatie wordt een voorziening waar de gemeente primair verantwoordelijk voor is en wordt gedefinieerd als volwaardig alternatief voor nieuwbouw. In tegenstelling tot het eerdere wetsvoorstel, wordt voor het bepalen of een renovatie levensduur verlengend is geen termijn meer genoemd (genoemd was een termijn van 25 jaar).
  • Het investeringsverbod in het primair onderwijs komt te vervallen. Het primair onderwijs mag voortaan investeren vanuit overschotten op de exploitatie. Het verschil met het voortgezet onderwijs op dit punt is hiermee opgeheven.

Hoe gaat het verder?

Het is de verwachting dat de wet ingaande 2026 van kracht zal worden. Wij houden u op de hoogte via onze website. Ook delen wij updates via onze nieuwsbrieven.

 

 

 

 

Meer nieuwsitems