17 mei 2023

Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in werking getreden. Deze wet regelt grofweg dat de dga die te veel heeft geleend bij de eigen bv, hierover belasting betaalt. Er geldt een drempel van € 700.000. Voor toepassing van deze drempel kan echter meer dan alleen een lening aan de dga meetellen. Verder zijn ook uitzonderingen op de regel mogelijk. Het eerste meetmoment is 31 december 2023.

Bij dit bericht is een advieswijzer opgenomen om te beoordelen wat de wet voor uw situatie betekent en of u nog actie kunt/moet ondernemen. U heeft daarom nog even om dit te beoordelen. Wacht natuurlijk ook niet te lang! Voor u het weet is het 31 december 2023.

Dit willen wij illustreren met twee voorbeelden.

Stel dat u met een lening van uw eigen bv vastgoed heeft gekocht. Afhankelijk van uw situatie kan het verstandig zijn om het vastgoed over te brengen naar uw eigen bv. Met de overdracht van het vastgoed kan de lening worden afgelost. In dat geval moet u langs de notaris. En… meestal hebben notarissen aan het einde van het jaar de drukste periode.

Stel dat u in 2023 voor uw eigen woning heeft geleend waarbij er nog geen hypotheek is verstrekt. Als u wilt dat deze lening buiten de drempel van € 700.000 blijft (wat onder voorwaarden kan) dan moet u ook dit jaar naar de notaris. En om hypotheek te kunnen vestigen moet de notaris veelal nog toestemming krijgen van uw bank. Ook kan het zijn dat de lening in overeenstemming met de voorwaarden gebracht moet worden. Dan is er ook een aanpassing van de leningsovereenkomst noodzakelijk. Tijdig actie is dan noodzakelijk.

Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem gerust contact op!

Lees hier het volledige bericht.

Meer nieuwsitems