De box 3 – heffing blijft de gemoederen bezig houden. In dit artikel schets ik u een update van de gang van zaken. U concludeert als vanzelf: “gezelligheid kent geen tijd!”
Op 15 april 2019 heeft Staatssecretaris Snel van Financiën een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Hierin geeft hij aan dat een oplossing voor het huidige box-3 stelsel nog niet is gevonden.
Op 18 april 2019 stuurt dezelfde Staatssecretaris opnieuw een brief naar de Tweede Kamer. In deze brief kondigde hij aan dat de bezwaarschriften tegen de definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2018 als massaal bezwaar (opnieuw) worden aangewezen. Daarom is ons advies: doe hieraan mee als u box 3-heffing moet betalen.
Op 14 juni 2019 heeft de Hoge Raad in een aantal arresten uitspraak gedaan betreffende de box 3-heffing over de jaren 2013 en 2014. De Hoge Raad oordeelde dat de belasting in box 3 oneerlijk is. Immers, 4% fictief rendement was niet haalbaar zonder het nemen van teveel risico’s. Overigens heeft de uitspraak voor de praktijk geen directe gevolgen. Wel kan deze uitspraak goed gebruikt worden om bezwaar te kunnen maken tegen lagere belastingaanslagen. Daarbij is de uitspraak van de rechter naar wij hopen een duidelijk signaal voor de wetgever om de wet aan te passen.
Op 20 juni 2019 geeft de Belastingdienst aan dat de aanslagen over 2013 – 2016 niet aangepast worden naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad.
Op 20 juni 2019 heeft Staatssecretaris Snel van Financiën aangegeven dat het kabinet de varianten op box 3-heffing onderzoekt. Het kabinet wil vooral de belastingplichtigen met spaargeld tegemoet komen.
Op 27 juni 2019 kwam op NOS het volgende bericht online: “Staatssecretaris Snel denkt dat het mogelijk is om de belasting op spaargeld in box 3 te verlagen, maar het duurt nog wel tot 2021 voordat zo’n nieuw tarief ingevoerd kan worden”.
Zoals gezegd: “gezelligheid kent geen tijd!”. Maar tot het inzenden van dit artikel (3-7-2019) bent u wel weer helemaal up to date.
J. (Johan) de Bruin AA RB
Belastingadviseur
jdbruin@vanreefc.nl
0343-415940
De laatste maand van het jaar is aangebroken. Voor veel mensen is december een gezellige, maar ook een drukke maand. Om te voorkomen dat u belangrijke fiscale deadlines vergeet, hebben
De Tweede Kamer heeft het Belastingplan 2025 aangenomen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Er zijn een aantal amendementen aangenomen. Het Belastingplan is dus op een aantal punten
Wettelijke loondoorbetalingsverplichting Als werkgever bent u verplicht om een zieke werknemer twee jaar lang ten minste 70% van het laatstverdiende loon, gemaximeerd tot het maximum dagloon, door te betalen. In