Vanaf 1 juli 2022 moeten grote ondernemingen rekeningen aan het mkb verplicht binnen 30 dagen betalen. De oude betaaltermijn van 60 dagen wordt daarmee gehalveerd. Dit heeft voor veel grote ondernemingen impact op de bedrijfsvoering. Een onderneming wordt gezien als ‘groot’ bij twee van de drie onderstaande criteria:
De nieuwe betaaltermijn geldt alleen in de handelsrelatie tussen grote ondernemingen en mkb’ers. De wetgever wil hiermee meer bescherming bieden aan mkb’ers (waaronder ook zzp’ers).
Als een groot bedrijf na het verstrijken van de termijn een ingediende factuur betaalt, is er handelsrente verschuldigd over de periode waarmee de termijn is overschreden. Deze rente is 8 %. Het recht op handelsrente ontstaat automatisch na het verstrijken van de betaaltermijn van 30 dagen. En afdwingen kan binnen vijf jaar. Ook eventuele incassokosten kunnen op de wanbetaler worden verhaald. Als het betalen van de handelsrente uitblijft, kunt u een procedure bij de civiele rechter starten om alsnog betaald te krijgen.
Als u als mkb’er niet tijdig wordt betaald door een grote onderneming, dan kunt u dit anoniem melden. Namelijk bij het Meldpunt Achterstallige Betalingen van de ACM. De ACM is het meldpunt Autoriteit Consument en Markt dat op verzoek van het ministerie van Economische zaken is opgericht. De ACM verzamelt en registreert tot 25 januari 2023 alle meldingen. Het doel is om in kaart te brengen hoe vaak grote ondernemingen de betaaltermijnen overschrijden. Daarna zal de uitkomst hiervan geëvalueerd worden om te bepalen of er overheidstoezicht wordt ingesteld. Op dit moment onderneemt de ACM op basis van die registraties geen directe acties.
Wij adviseren u als MKB-ondernemer deze stappen te nemen:
Twijfelt u? Raadpleeg dan bijvoorbeeld de KvK.
Wij helpen u graag om dit binnen uw onderneming goed te regelen. Neem gerust contact met ons op.
Eerder was al bekend dat het mogelijk is om uitstel te vragen voor de opgaaf Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD). De Belastingdienst meldt nu dat dit ook telefonisch kan.
Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent dat er weer genoeg veranderingen zijn in de belastingwetgeving. Als ondernemer en/of werkgever wilt u natuurlijk op de hoogte zijn van de
Het Becon-overleg is het overleg tussen de organisaties van belastingadviseurs en de Belastingdienst. Tijdens het overleg van 20 januari 2023 is de renseigneringsverplichting besproken. Deze is opgenomen in artikel 22a