In 2021 investeerden bedrijven fors meer in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Ondernemers dienden aanvragen in voor een investeringsbedrag van in totaal bijna € 3,5 miljard. Dat is een stijging van 24% ten opzichte van een jaar eerder.
In 2021 is de lijst met investeringen die hiervoor in aanmerking komen flink uitgebreid, vooral bij het thema circulaire economie. Want 14.000 ondernemers dienden in 2021 een aanvraag in voor de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurig afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hierdoor komt het netto fiscale voordeel totaalbedrag dat ondernemers ontvangen in 2021 naar verwachting uit op € 119 miljoen. Dit was in 2020 nog 90 miljoen euro.
Grote groeier in 2021 zijn investeringen in de circulaire economie. Circulaire economie staat voor technieken en bedrijfsmiddelen die gericht zijn op onder meer hergebruik en recycling. Denk aan het slimmer maken en gebruiken van producten. En het verlengen van de levensduur van producten. Voorbeelden zijn:
Oftewel; circulair produceren en CO2-vermindering krijgen bij ondernemers steeds meer aandacht. Vooral investeringen in de circulaire woningbouw en circulaire bedrijfsgebouwen lieten een grote groei zien.
Duurzame mobiliteit en landbouw blijven belangrijke pijlers in het totaal aan milieu-investeringen. Voor duurzame mobiliteit zijn minder meldingen binnengekomen. Bij de landbouwinvesteringen valt op dat er minder is geïnvesteerd dan in 2020. Dit heeft mogelijk te maken met de stikstofmaatregelen en de gevolgen van de coronacrisis. Hierdoor was het investeringsklimaat in 2021 minder aantrekkelijk. Toch blijft verduurzaming en innovatie in de landbouw een belangrijk aandeel hebben in de totale MIA\Vamil-steun.
De overheid wil investeringen in innovatieve milieutechnieken stimuleren. Daarom kunt u belastingvoordeel krijgen voor investeringen die op de Milieulijst staan. Dit geldt voor alle ondernemers in het MKB.
Wanneer u als MKB ondernemer investeringen heeft gepland, komt u mogelijk ook in aanmerking voor MIA/VAMIL. Zeker ook gezien de uitbreiding van de lijst met investeringen waarvoor u belastingvoordeel krijgt. Raadpleeg hiervoor de brochure op de website van de Rijksdienst voor Ondernemers .
De onderwerpen waarvoor MIA en/of Vamil kan worden aangevraagd zijn:
Heeft u vragen of u in aanmerking komt voor een van de regelingen? Of welke regeling voor u interessant is? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder. Wij zijn u graag van dienst.
Als branchespecialist automotive hebben wij op Prinsjesdag 2023 het belastingplan voor u doorgenomen. En dat speciaal met de focus op fiscaliteit en de automotivebranche. In het Belastingplan 2024 vallen ons
Prinsjesdag, wat merkt u ervan? Naast de Troonrede en algemene beschouwingen hoort ook het Belastingplan bij Prinsjesdag. Een aantal maatregelen waren vooraf al bekend. Toch blijft het altijd een verrassing
Terwijl u mogelijk met vakantie was (op 14 augustus 2023) kwam de Belastingdienst met het volgende bericht: “Modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging vervallen per 1 januari 2024” Voor de MKB-praktijk