Maken werknemers misbruik van social media, dan kan dit in sommige gevallen zelfs een legitieme reden zijn voor ontslag. Dit besliste de rechter onlangs toen een werknemer een foute voorstelling gaf van zijn functie.
Gebruik van social media, zoals Facebook en LinkedIn, is tegenwoordig niet meer weg te denken. Toch gelden ook voor het gebruik van social media de nodige spelregels.
Onlangs kwam een zaak voor de rechter waarbij een werknemer was ontslagen omdat hij op LinkedIn aangaf een andere functie te vervullen dan hij in werkelijkheid deed. De werkgever verzocht de man dit te corrigeren, maar deze weigerde. Uiteindelijk leidde dit tot zijn ontslag.
In genoemde zaak gaf de werknemer aan verantwoordelijk te zijn voor de marketing en PR van het bedrijf waarvoor hij werkte. Dit was onjuist, want hij was accountmanager. Reden voor de foute informatie was de baan die de man ambieerde. Deze lag bij voorkeur op het terrein van marketing en PR.
De rechter vond het ontslag op staande voet terecht. Omdat er echter geen sprake was van ernstig verwijtbaar handelen of nalatigheid, had de ontslagen werknemer wel recht op een schadevergoeding van ruim € 2.200.
Uit de uitspraak blijkt dat van het gebruik van social media niet gezegd kan worden dat dit strikt privé is. Onjuiste informatie verstrekken is dan ook niet zonder risico.
Let op! Het opstellen van gedragsregels inzake social media schept duidelijkheid over de mogelijkheden inzake het gebruik ervan.
Als u of uw medewerkers een auto van de zaak rijdt, is 1 januari een moment om te kiezen of u wel of niet privé wilt rijden. Dus als u
30% regeling: voldoet u aan de voorwaarden? Heeft u te maken met werknemers vanuit het buitenland? Dan mag u onder voorwaarden 30% van het salaris onbelast uitbetalen als kostenvergoeding. Dit
Brussel heeft besloten de controlegrenzen voor de jaarrekeningcontrole te verhogen voor het boekjaar 2024. Landen mogen vrijwillig besluiten om het eerder in werking te laten treden, dus al vanaf boekjaar