20 mei 2020

Als autohandelaar heeft u de mogelijkheid om auto’s als handelsvoorraad aan te merken. Gebruik op de openbare weg is dan alleen mogelijk met een handelaarskenteken. Hierover is een relatief lage motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Daar zitten wel strikte voorwaarden aan. Dat blijkt eens te meer uit een recente uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Feiten casus

In deze zaak werd een familielid van de bedrijfseigenaar op de late avond op de openbare weg gesignaleerd met een auto uit de handelsvoorraad. De auto was op dat moment wel voorzien van een handelaarskenteken. Maar alle omstandigheden van het geval hebben uiteindelijk geleid tot een naheffingsaanslag voor de motorrijtuigenbelasting en een boete van 100%! De rechtbank oordeelt in dit geval dat de naheffingsaanslag terecht is opgelegd omdat de ondernemer geen gegronde verklaring kon afgeven. De rechtbank benadrukt dat een handelaarskenteken uitsluitend mag worden gebruikt in het kader van bedrijfsactiviteiten. Dus niet – zoals in dit geval – vanwege een plezierritje in familiesfeer.

Conclusie

Dat het handelaarskenteken slechts voor bedrijfsactiviteiten ingezet mag worden, is helder. De Belastingdienst heeft hieraan echter in deze casus een fors gevolg verbonden door een naheffingsaanslag en verzuimboete van 100% op te leggen. Wees gewaarschuwd!