14 juni 2022

Voor het eerst in elf jaar kondigt de Europese Centrale Bank (ECB) een renteverhoging aan van 25 basispunten. De depositorente komt daarmee op -0,25 procent.

Het primaire doel van de ECB is prijsstabiliteit. Daarom is de hoge inflatie in de eurozone een groot probleem voor de centrale bankiers in Frankfurt. De ECB gaat uit van 6,8 procent inflatie dit jaar en 3,5 procent in 2023. Dit is aanzienlijk meer dan de prognose van afgelopen maart. Daarom wil de centrale bank niet langer meer wachten met ingrijpen. Na een eerste stijging over 3 weken volgt in september vermoedelijk een nieuwe renteverhoging. De centrale bank houdt nog wel een slag om de arm. Alvorens de rente te kunnen verhogen, moet er voor 1 juli een einde komen aan het massaal opkopen van obligaties.

Rente historisch laag

De rente is al langere tijd historisch laag. De depositorente bedraagt al tijden -0,5 procent. Als de ECB zijn rentetarieven gaat verhogen, zal dat vrijwel automatisch leiden tot hogere rentetarieven bij banken. Dat is goed nieuws voor spaarders en pensioenfondsen. Maar lenen zal duurder worden.

Gevolgen van rentestijgingen voor het mkb

Lenen was afgelopen jaren historisch goedkoop. Daardoor was het aantrekkelijk om vreemd vermogen aan te trekken voor het doen van investeringen. De kosten hiervoor waren relatief laag. Investeringen waren hierdoor snel rendabel. Ook de bestedingen van consumenten zijn vaak hoog bij een lage rentestand.

Het MKB is relatief gevoelig voor rentestijgingen. Dit komt doordat het MKB relatief veel is gefinancierd door banken. Die berekenen de rentestijging door in hun tarieven. Maar ook is het de verwachting dat de bestedingen van consumenten zullen afnemen. Dit effect wordt wel beperkt, doordat huishoudens hun financiering vaak voor een langere periode vastzetten.

Gevolgen voor u als mkb-ondernemer

De rentestijging kan ook gevolgen hebben voor u als ondernemer. Zeker wanneer u voor een grote investeringsuitgave staat, met hierbij een nieuwe financiering. Of wanneer u uw huidige financieringen wilt herstructureren. Dan is het verstandig om wellicht snel te schakelen, of juist een goede doorrekening te maken. Wij helpen u hier graag bij. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

 

 

Bronnen: dnb en accountancyvanmorgen.

Meer nieuwsitems