19 september 2016

Meer dan driehonderdvijftig goededoelenorganisaties mogen zich ‘erkend goed doel’ noemen. Deze erkenning door het CBF, de toezichthouder van de goededoelensector, maakt deel uit van een beoordelingsstelsel dat door de sector zelf is ontwikkeld. De erkenning vervangt de vroegere keurmerken van het CBF en andere organisaties. “Iedereen kan nu meteen zien dat een goededoelenorganisatie de boel op orde heeft en helder communiceert over wat ze bereikt,” aldus directeur Roline de Wilde van het CBF.

Een eenduidige erkenning en modernisering van de normen. Dat was de opdracht waarmee de goededoelensector ruim twee jaar geleden aan de slag is gegaan. Het CBF, brancheverenigingen Goede Doelen Nederland en het Instituut Fondsenwerving, goededoelenorganisaties en andere belanghebbenden hebben een nieuw normenstelsel ontwikkeld, waarin ook meer kwalitatieve aspecten zijn opgenomen zoals impact, doelrealisatie en risicomanagement. Bovendien is ingezet op een eenduidige erkenning waar alle goededoelenorganisaties zich bij kunnen aansluiten. Met name voor nieuwe en/of kleinere organisaties is daardoor de aansluiting laagdrempeliger geworden.

Feest

Naast de overgang van ruim driehonderd bestaande keurmerk- en certificaathouders hebben zich inmiddels zo’n tachtig nieuwe organisaties voor de erkenning aangemeld. De circa driehonderdvijftig organisaties die vanaf 1 juli erkend zijn, vormen de kopgroep. Een groot deel daarvan ontvangt vandaag de erkenning tijdens het zogeheten Feest van de (h)Erkenning in het Amsterdamse Friendship Sports Centre, een sportaccommodatie voor jongeren met een beperking.

Spoken

Het CBF verwacht dat vrijwel alle al eerder gecertificeerde organisaties in de loop van het jaar ook ‘over’ zijn. Ook zal het CBF bij goededoelenorganisaties die nog geen erkenning hebben het belang van de erkenning onder de aandacht gaan brengen. De Wilde: “Er dwalen nog spoken uit het verleden rond over hoge kosten voor kleine organisaties en dikke stapels papier die je nodig zou hebben voor het CBF-stempel. Dat is verleden tijd. Met de huidige erkenning is het voor iedere degelijke goededoelenorganisatie mogelijk om erkend goed doel te worden.”

Omvang

Bij de beoordeling van een organisatie wordt rekening gehouden met de omvang, afhankelijk van het totaal aan baten. Kleinere organisaties hoeven aan een minder zware set eisen te voldoen. Grote organisaties die in het bezit waren van een keurmerk ’oude stijl’ hebben een ‘selfassessment’ ingevuld, waarin zij zichzelf op de nieuwe normen hebben gescoord. De uitslagen van dit assessment zullen de komende tijd met de organisaties worden besproken.

Goed besteed

Samen met de brancheverenigingen en de goededoelenorganisaties zal het CBF na de zomer ook het grote publiek informeren over de erkenningsregeling. De Wilde: “Erkenning door het CBF betekent dat je er als gever vanuit kunt gaan dat je geld besteed wordt aan het realiseren van het mooie doel dat jij graag wilt steunen.”

Wilt u meer informatie of uw organisatie klaar is voor de nieuwe erkenningsregeling, neem dan gerust contact op met uw relatiebeheerder of met Carlo van Egdom of via 0343-415940.

Bron: CBF

Meer nieuwsitems