28 november 2018

Wet-Hillen

De uitwerking van de opdrachtgeversverklaring ligt op schema, melden minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Kamer over de uitwerking van de nieuwe wetgeving voor zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers. Per 1 januari 2019 wordt bovendien het gezagscriterium uit het arbeidsrecht verduidelijkt, dat een belangrijke rol speelt bij de vaststelling of iemand een dienstverband heeft.

Opdrachtgeversverklaring

De afgelopen tijd zijn verdere stappen gezet bij de uitwerking van de opdrachtgeversverklaring, melden Koolmees en Snel. Er is een vragenlijst opgesteld die opdrachtgevers straks kunnen invullen om zo duidelijkheid te krijgen of er sprake is van werken buiten dienstbetrekking. Zo ja, dan hoeven er geen loonheffing en werknemerspremies worden betaald. De komende periode wordt deze vragenlijst samen met veldpartijen uitgewerkt. De webmodule is eind volgend jaar gereed.

Gezagscriterium

Ook het verduidelijken van het gezagscriterium ligt op schema. Uiterlijk 1 januari 2019 wordt hierover een bijlage toegevoegd aan het Handboek Loonheffingen. De bijlage is hier te vinden.

Bron: Accountancy vanmorgen

Meer nieuwsitems