Werkt u met zzp’ers? Controleer dan of de manier van werken past bij een zzp’er en of het contract daarmee in lijn is. Zo beperkt u het risico op schijnzelfstandigheid.
Want sinds begin dit jaar handhaaft de Belastingdienst weer in situaties waarin iemand eigenlijk werknemer is, maar toch als zzp’er werkt.
Het is belangrijk dat u weet wie u inhuurt en dat u controleert of de samenwerking op de juiste manier geregeld is.
De Belastingdienst richt zich niet meer alleen op mensen die bewust de regels overtreden, de zogenaamde “kwaadwillenden”. Ook in andere gevallen legt de Belastingdienst naheffingen op. Gelukkig geldt er in 2025 een tijdelijke versoepeling. Alleen bij opzettelijke fouten worden er boetes opgelegd.
Blijkt een zzp’er in werkelijkheid een werknemer te zijn? Dan kan dat voor u als opdrachtgever fiscale gevolgen hebben:
De naheffingen kunnen met terugwerkende kracht worden opgelegd. Dit kan maximaal tot 1 januari 2025. Het gaat niet verder terug, want vanaf dat moment is de handhaving gestart.
Weest u zich ervan bewust dat de Belastingdienst niet twee keer hetzelfde inkomen mag belasten. Als de zzp’er zelf al inkomstenbelasting over datzelfde inkomen heeft betaald, mag de Belastingdienst dit niet nog een keer in de heffing betrekken. Op dit punt loont het om bij een naheffing samen met de zzp’er op te trekken richting de Belastingdienst.
Een zzp’er kan via de rechter eisen dat hij dezelfde rechten krijgt als een werknemer. Dit kan extra kosten voor u met zich meebrengen, zoals:
De Belastingdienst kijkt naar de huidige wetgeving en een belangrijke rechtszaak (het Deliveroo-arrest) om te bepalen of iemand een zzp’er of werknemer is. Belangrijke vragen zijn:
Uiteindelijk zijn alle feiten en omstandigheden bij elkaar van belang. Dit wordt in onderlinge samenhang beoordeeld. De uitkomst van de weging bepaalt of iemand werkt als zzp’er of als werknemer.
Financieel medewerker die géén werknemer is
Op 12 februari 2024 oordeelde de rechtbank dat een financieel medewerker wél als zzp’er werkte. Dit kwam onder andere doordat:
Alle elementen bij elkaar zorgden ervoor dat de rechter oordeelde dat er geen sprake was van gezag. Daarom was de waarnemer geen werknemer.
Financieel medewerker die wél werknemer is
Op 13 maart 2025 bepaalde de rechtbank dat een financieel medewerker geen zzp’er was, maar een werknemer. Dit kwam onder andere doordat:
Alle elementen bij elkaar maakte dat de rechter oordeelde dat hij werknemer was.
Onderstaande praktische tips helpen u de risico’s te beperken:
Zet u zzp’ers in? Controleer dan of de manier van werken past bij een zelfstandige en of het contract daarmee in lijn is. Zo beperkt u het risico van schijnzelfstandigheid.
Van Ree FC helpt u graag bij het beoordelen van de arbeidsrelaties en het opstellen van de juiste overeenkomsten. Neem gerust contact met ons op.
Vorige maand informeerden wij u over een uitspraak van de rechtbank. Het betreft de generieke korting die in 2023 is toegepast, en de gevolgen daarvan voor de jaarrekening 2024. De
Sinds 1 juli 2021 is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) van kracht. Deze wet is van groot belang voor alle stichtingen en verenigingen. Waarom? Omdat de regels voor
Belangrijke veranderingen uit de Voorjaarsnota 2025 voor werkgevers en werknemers Op 18 april 2025 presenteerde het kabinet de Voorjaarsnota. Daarin staat een aantal belangrijke veranderingen die invloed hebben op lonen,