6 september 2023

Het welzijn van uw medewerkers is van essentieel belang voor het succes van uw bedrijf. Recent onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de werkenden in Nederland wekelijks stress ervaart. Dit heeft niet alleen invloed op de mensen in uw organisatie, maar zal ook financiële gevolgen hebben.

De cijfers van ziekteverzuim

Het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers is historisch hoog, met 5,2% in 2022. Veel van dit verzuim wordt veroorzaakt door mentale klachten, zoals overspannenheid en burn-out. Dit heeft aanzienlijke financiële gevolgen. Eén dag afwezigheid van een medewerker kan u gemiddeld € 250 kosten, en dit kan oplopen tot € 400 per dag als u productiviteitsverlies en vervangingskosten meerekent. Verzuim kost € 11.000 per werknemer.

Ondersteuning door u als werkgever

Het is natuurlijk van cruciaal belang dat u naast de financiële aspecten van uw bedrijf ook oog hebt voor de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers. Uw medewerkers zullen eerder bereid zijn bij te dragen aan de doelstellingen van uw bedrijf als ze zich zowel fysiek als mentaal goed voelen.

Onderzoek geeft aan dat de ondersteuning vanuit werkgevers bij mentale gezondheidsproblemen is afgenomen sinds vorig jaar. Slechts 54% van de medewerker voelt zich gesteund door hun leidinggevenden wanneer ze met stress te maken hebben. Dit is een zorgelijke trend. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hoe uw leidinggevenden omgaan met stress en mentale gezondheidskwesties. Het trainen van uw team om medewerkers te ondersteunen bij deze uitdagingen kan aanzienlijke voordelen opleveren. Medewerkers die zich veilig en gesteund voelen, zijn over het algemeen beter presterend, minder vaak ziek en hebben een positievere kijk op uw bedrijf.

Het is daarom van groot belang dat u, als werkgever, blijft letten op de mentale gezondheid van uw team. Een gezonde werkomgeving is cruciaal voor de motivatie, tevredenheid en loyaliteit van uw medewerkers, wat daarnaast ook hun prestaties, productiviteit en de bedrijfscultuur ten goede komt. Belangrijk is dus om te investeren. U verdient zo dus deze investeringskosten weer terug.

Kortom, wij adviseren u om actie te ondernemen. Het personeelsbeleid is mede gericht op preventie want voorkomen is beter dan genezen, zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt waarbij vervanging ingewikkeld is om te vinden. Zorg voor uw medewerkers, bied hen de nodige ondersteuning en implementeer preventieve maatregelen om stress en mentale gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit is niet alleen een kwestie van zorgzaamheid, maar ook een slimme zakelijke zet die de stabiliteit en prestaties van uw bedrijf kan verbeteren. Wilt u eens doorpraten over wat dat voor uw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op.

Meer nieuwsitems