Familiebedrijven vormen het hart van de Nederlandse economie, en wij begrijpen de unieke dynamiek die hierbij komt kijken. Met bijna één op de drie Nederlanders werkzaam in een familiebedrijf, is het duidelijk dat deze bedrijven een cruciale rol spelen in onze samenleving.
Familiewaarden en tradities
Familiebedrijven delen veel kenmerken met andere ondernemingen, maar ze hebben ook hun eigen identiteit, gevormd door familiewaarden en tradities. Dit komt tot uiting in het complexe samenspel tussen het bedrijfs-, eigendoms- en familiesysteem, zoals geïllustreerd in het ‘driecirkelmodel’ van Davis en Tagiuri:
Voorbeelden van de belanghebbenden in het ‘driecirkelmodel’:
- Een zoon die niet in het bedrijf werkt en geen aandelen bezit
- Een externe aandeelhouder.
- Een werknemer die niet tot de familie behoort en geen aandelen bezit.
- Een dochter die in het bedrijf werkt, maar geen aandelen bezit.
- De echtgenote van de directeur die niet in het bedrijf werkt, maar wel aandelen bezit.
- Een mededirecteur die niet tot de familie behoort, maar wel aandelen bezit.
- De directeur-eigenaar (dga) die lid is van de familie.
Interactie in het familiebedrijf
Dit model toont hoe verschillende belanghebbenden, zoals erfgenamen, externe aandeelhouders en niet-familie werknemers, elkaar beïnvloeden binnen het familiebedrijf. Deze interactie tussen de drie systemen kan leiden tot specifieke spanningen en uitdagingen. Vooral omdat familieverhoudingen vaak een grote rol spelen bij belangrijke beslissingen.
Contact
Als adviseurs van Van Ree hebben wij veel ervaring in het begeleiden van familie-ondernemers in alle levensfasen van hun bedrijf. Of het nu gaat om strategisch advies, bedrijfsoverdracht naar de volgende generatie of het behoud van harmonie binnen de familie, wij staan gereed om u te ondersteunen. Ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het behouden van de familiewaarden, het waarborgen van continuïteit en het realiseren van succes voor uw familiebedrijf. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk gesprek!