Per 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs in werking getreden. Deze wet legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat zij ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Met dat doel werken reguliere en speciale scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden.
De Wet passend onderwijs heeft niet alleen onderwijsinhoudelijke en organisatorische consequenties, maar ook financiële consequenties. Er gaat veel aandacht uit naar de prestaties van samenwerkingsverbanden. Dit schept verwachtingen voor de verantwoording door samenwerkingsverbanden, zowel over financiële als op inhoudelijke doelen.
Een gevolg van de Wet passend onderwijs is dat subsidiestromen zijn verlegd. De middelen voor extra ondersteuning die voorheen voor een deel bij de onderwijsinstellingen zelf binnenkwamen, vloeien nu grotendeels naar de samenwerkingsverbanden passend onderwijs. Het samenwerkingsverband staat voor de uitdaging om deze middelen in te zetten voor passend onderwijs. Dit kan door gelden te verdelen over de scholen of door expertise in te zetten. Het samenwerkingsverband betaalt ook ondersteuningsmiddelen aan het (voortgezet) speciaal onderwijs.
Alle afspraken die door het samenwerkingsverband worden gemaakt moeten worden vastgelegd in het zogeheten onderwijsondersteuningsplan. Een samenwerkingsverband is verplicht om ten minste eens in de vier jaar een ondersteuningsplan op te stellen. Het ondersteuningsplan moet draagvlak hebben bij de deelnemende scholen en de gemeenten.
Belangrijke uitdagingen voor samenwerkingsverbanden liggen op de volgende gebieden:
Als Van Ree Accountants hebben wij ervaring met deze vraagstukken bij samenwerkingsverbanden in het primair en het voortgezet onderwijs. Onze multidisciplinaire aanpak biedt u een totaalpakket en professionele begeleiding. Dit gaat verder dan uitsluitend de controle op de jaarrekening van het samenwerkingsverband. Neem gerust contact op om hierover door te praten.
Hoofdbranche |
Als uw branchespecialist hebben wij op Prinsjesdag 2023 het belastingplan voor u doorgenomen. En dat speciaal met de focus op fiscaliteit en onderwijs. Daarom voor u een extra Prinsjesdag Special.
Personeelstekort, waar hoor je dat op het moment niet? Termen als ‘binden en boeien’ zijn aan de orde van de dag. Werkplezier, een positieve bedrijfscultuur en arbeidsvoorwaarden dragen bij aan
De Regeling Jaarverslaggeving Onderwijs en de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Dit geldt ook voor de vereisten aan het bestuursverslag en het verslag van het toezichthoudend
Directeur Vaktechniek
Directeur/partner
Directeur/Accountant